mandag 2. mai 2011

Klassetur til Praha

Fra 29. mars til 2. april var klassen på tur til den fantastiske byen Praha i Tsjekkia. Byen er stappet med mye fantastisk arkitektur, museer og severdigheter. Den andre dagen vi var der, var vi på en guidet tur gjennom gamlebyen, over Karlsbroen og opp til borgen. Rett ved toget i gamlebyen er den astronomiske klokken. Den er plassert på tårnet til det gamle rådhuset. Den astronomiske klokken er laget av urmakeren Mikulás av Kadan og matematikk- og astronomiprofessoren Jan Sindel og var ferdig i 1410. Kalenderskiven og de gotiske figurene på sidene ble lagt til i 1490.

Uret på avs
En annen side av tårnet som uret er på
Klokken viser en mengde informasjon, som f.eks. solen og månens posisjon og tiden på dagen.
Hver hele time ringer klokken og to luker over klokken åpnes. Gjennom disse hullene kan en se de tolv apostlene som går i en rundgang foran åpningene. I mens beveger også de fire figurene på siden av uret seg. Disse skal symbolisere forfengelighet, grådighet, døden, som drar i en tråd og åpner de to lukene, og tyrkeren, som skal være et symbol på lyst.
Under klokken er det en roterende kalenderskive med motiver.


Jeg synes den astronomiske klokken i Praha var fantastisk flott. Utsmykningen og teknikken fascinerer meg, og alle detaljene som skjer når klokken slår hel er utrolige. At en på 1400-tallet kunne få til slike ting er utrolig og jeg ble stående å stirre opp på alt som skjedde og prøvde å ikke gå glipp av noe. Etter at klokken var ferdig å slå, kom en ”narr” frem på toppen av kirketårnet og spilte en liten melodi for oss. Dette gjorde hele opplevelsen enda mer spennende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar