onsdag 16. februar 2011

SERIEGLOBUS - tegneseriens skråblikk på verdens konflikter

På torsdag 10. februar var klassen på en utstilling kalt ”SERIEGLOBUS” på KinoKino i Sandnes. Det handlet om tegneseriens skråblikk på verdens konflikter og det var en veldig inntresang og spennende utstilling. Etter denne turen fikk vi i oppdrag å skrive et blogginnlegg om en av kunstnerne. Jeg valgte da Marjane Satrapi fra Iran, fordi hennes stil er enkel og har mange gode poeng i stripene.



Marjane Satrapi er en kvinne som er født og oppvokst i Iran, men som nå bor i Pari med sin mann. Hun er den første iranske tegneserieforfatteren som er blitt utgitt i vesten. I 2000 kom Satrapi ut med sitt hovedverk ”persepolis” som er en selvbiografi som skildrer livet hennes, samfunnet, kulturen og samlivet i Iran fra et innenfra perspektiv. Boken ble gitt ut i fire deler, men er i Norge gitt ut i en bok. I 2007 ble det også laget en tegnefilm versjon av boka.

Historien begynner når Satrapi er 10 år gammel i 1980, altså etter den islamske revolusjonen. Dette er en dramatisk tid i landet, og mange endringer skjer. Satrapi skildrer disse hendelsene på en morsom måte og gir en troverdig innsikt i skolesystemet, ordensgarden, klesnormene og den utmattende krigen mot Irak. Serien er en beskrivelse av en ung kvinnes kamp mot dem som styrer og motvillig tilpasning i det iranske samfunnet, men fra en mer allment åsyn er det en historie om når menneskelig behov og omgangsformer kolliderer med det totalitære regime i landet.


Jeg synes Satrapi hadde mange flotte striper. Stilen hennes er enkel, med flater i sort og hvitt. Figurene er forenklet, men viser fortsatt de viktige trekkene til personene. Poengene i stripene kommer godt frem på en humoristisk måte og forenklingene får frem nyanserte sinnstemninger og atmosfære som kommuniserer umiddelbart til oss.

Det er virkelig verdt å lese noen av stripene til Satrapi, fordi de setter samfunnspolitikken i Iran litt på spissen på en original måte. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar