![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_BvR2abWz807CvwDIrm_WugvUUSWTnXTj1-3B_J8f1WTj9y3l8OmZNVllAPD7I5w3K5EOIWqySzGOCque-X8u9t9FDsSpJeQbsxcVQ3Hw8dv-VKieIikxka6wEwYpIWUbERj9ENXDxjPI/s1600/images.jpeg)
Marjane Satrapi er en kvinne som er født og oppvokst i Iran, men som nå bor i Pari med sin mann. Hun er den første iranske tegneserieforfatteren som er blitt utgitt i vesten. I 2000 kom Satrapi ut med sitt hovedverk ”persepolis” som er en selvbiografi som skildrer livet hennes, samfunnet, kulturen og samlivet i Iran fra et innenfra perspektiv. Boken ble gitt ut i fire deler, men er i Norge gitt ut i en bok. I 2007 ble det også laget en tegnefilm versjon av boka.
Historien begynner når Satrapi er 10 år gammel i 1980, altså etter den islamske revolusjonen. Dette er en dramatisk tid i landet, og mange endringer skjer. Satrapi skildrer disse hendelsene på en morsom måte og gir en troverdig innsikt i skolesystemet, ordensgarden, klesnormene og den utmattende krigen mot Irak. Serien er en beskrivelse av en ung kvinnes kamp mot dem som styrer og motvillig tilpasning i det iranske samfunnet, men fra en mer allment åsyn er det en historie om når menneskelig behov og omgangsformer kolliderer med det totalitære regime i landet.
Jeg synes Satrapi hadde mange flotte striper. Stilen hennes er enkel, med flater i sort og hvitt. Figurene er forenklet, men viser fortsatt de viktige trekkene til personene. Poengene i stripene kommer godt frem på en humoristisk måte og forenklingene får frem nyanserte sinnstemninger og atmosfære som kommuniserer umiddelbart til oss.
Det er virkelig verdt å lese noen av stripene til Satrapi, fordi de setter samfunnspolitikken i Iran litt på spissen på en original måte.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar